In 5 stappen duurzaam verbouwen

Je huis verbouwen kan op verschillende manieren.

Eén van de trends van de laatste jaren is om dat op een duurzame manier te doen. Duurzaamheid heeft veel gezichten. Te pas en te onpas wordt het woord gebruikt. Zo her en der vang je tips op. Of hoor je over duurzame materialen. Maar het is verschrikkelijk lastig om te bepalen wat nu écht duurzaam is.

Deze vraag leg ik neer bij collega-architect Shai van Vlijmen, expert op het gebied van duurzaam en ecologisch bouwen. Hij runt het architectenbureau NarrativA Architecten en bouwt ecologische architectuur met een verhaal. Hij begeleidt particulieren tijdens het ontwerp- en (ver)bouwtraject van hun ecologische woning. Shai is een bron van informatie als het neerkomt op duurzaam bouwen en verbouwen!

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

Duurzaamheid is “in”

Volgens Shai is alles en iedereen ineens ‘duurzaam’. Het lijkt wel of deze term soms voor meer verwarring dan duidelijkheid zorgt. Voor hem is ecologische bouwen geen nieuwe trend of mode, maar een bewuste keuze.

Wat duurzaamheid volgens Shai inhoudt?
‘Het gaat erom dat er een minimum aan energie gebruikt wordt tijdens het produceren van de bouwmaterialen, tijdens het bouwproces én in het gebruik van je woning.’ ‘Duurzaam bouwen kenmerkt zich door het gebruik van gezonde materialen die zorgen voor een goed binnenklimaat. Hoge kwaliteit en waardevaste gebouwen zijn daarbij belangrijk‘, aldus Shai. ‘Maar denk ook aan demontabele gebouwen, waarbij componenten eenvoudig te hergebruiken of te recyclen zijn. Biologisch afbreekbare materialen zijn eveneens een goede keuze.’

Ecologische architectuur is een combinatie van factoren die zorgen voor een betere leefomgeving, zowel binnen als buiten. De vorm, materialen, constructie en installaties worden zorgvuldig gekozen. Samen vormen ze een milieuvriendelijk en energiezuinig object. Een goed uitgebalanceerd ontwerp is heel belangrijk voor het slagen.

In 5 stappen duurzaam verbouwen

Maar hoe kan je nu zelf aan de slag om je huis op een duurzame manier te verbouwen? Shai geeft me 5 stappen.

1. Maak een goed plan

Om je woning duurzaam te verbouwen is een goed onderbouwd plan een must. Uitgangspunt is natuurlijk je bestaande woning. Jouw woonwensen vormen de basis voor het nieuwe ontwerp. Door ecologische principes in te zetten voeg je nog meer kwaliteit toe aan je huis en aan je woongenot. Materiaalkeuze, de indeling van de ruimtes, de oriëntatie op de zon, opbouw van gevel en wanden; allerlei factoren die samen zorgen voor een goed werkend geheel. Op internet is veel informatie te vinden. Toch is het raadzaam om je echt te focussen op een totaalplan, zodat je optimaal gebruik maakt van de voordelen die ecologisch bouwen en wonen te bieden heeft.

2. Maak slim gebruik van de zon

Passieve zonne-energie is een geweldige manier om op een natuurlijke manier de warmte van de zon te benutten. Laat de zon binnenkomen in de herfst en winter om je woning op te warmen. In de zomer houd je hem buiten de deur. Met een paar simpele maatregelen bereik je snel resultaat. Pas aan de zuidzijde van je woning meer glas toe. Houd de gevel aan de noordzijde, de kant waar geen zoninval is, zo dicht mogelijk. Doe dat op zo’n manier dat je in de zomer weinig last hebt van directe zoninval. Dat voorkomt oververhitting en zodat je actieve koeling zoals airco niet nodig hebt. Dat kan met een dakoverstek of veranda aan de zuidkant. Buiten-zonwering zoals (rol)luiken, lamellen of jaloezie zijn toepasbaar op alle gevels. Een groen alternatief zijn bladverliezende bomen zoals Leilindes.

Voor de zonneschijn en schaduwval rond je huis kun je op zonnegrens.nl een indicatie krijgen.

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

3. Zorg voor een goede isolatieschil rond het huis.

Goede isolatie houdt de warmte binnen. En vormt een bescherming tegen de kou van buiten. Kijk eens of je de gevels, beganegrondvloer en het dak (of de zoldervloer) beter kan isoleren. Een egale schil met een gelijke isolatiewaarde is van belang om vochtproblemen te voorkomen. De isolatie waarde voor wanden, vloer en dak wordt meestal aangegeven met een Rc-waarde. Een hoge Rc-waarde staat voor een betere isolatie. Een Rc waarde rond de 5-6 is de meest gunstig qua prijs-kwaliteit verhouding.

Let op met ramen! Ramen vormen een groot gat in de isolatieschil. Gebruik daarom glas met een goede isolatiewaarde. Isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Des te lager de waarde, des te beter het glas isoleert. Gebruik tenminste dubbelglas HR++ (U-waarde van 1,1) of driedubbelglas (U-waarde van 0,7 a 0,8) met geïsoleerde kozijnen.

4. verminder je elektriciteitgebruik

Door bewust om te gaan met elektriciteit woon je duurzaam. Net als bij je bankrekening is een goed inzicht in je verbruik onmisbaar om vat te krijgen op je inkomsten en uitgaven. Zo werkt het ook bij elektra. Meet daarom je energie-verbruik. Bouw tijdens je verbouwing mogelijkheden in om bij te kunnen houden wat je energieverbruik is. Dit kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld een slimme meter of een app op je telefoon of tablet.

Door het benutten van daglicht, gebruik van energiezuinige verlichting zoals LED, en energiezuinige apparaaturen schroef je het gebruik van elektra drastisch terug. Doe het licht uit, haal opladers uit het stopcontact en schakel apparaten uit i.p.v. ze standby te laten staan. Het scheelt veel in je energieverbruik. Wil je toch meer energie gebruiken? Dan kan je zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnecellen. Ook bestaan er warmteterugwinningsystemen, om tijdens het douchen de warmte van het water opnieuw te gebruiken. Google eens op douche-wtw voor de mogelijkheden.

5. Duurzame en natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke, duurzame materialen tijdens je verbouwing. Maar wat zijn nu duurzame materialen?

Hout
Hout is een natuurproduct. Het grootschalige gebruik van tropisch hardhout is niet meer van deze tijd. De ongecontroleerde kap van regenwouden komt niet ten goede aan ons milieu. Tegenwoordig worden er verschillende technieken ingezet om snelgroeiend zacht naaldhout geschikt te maken voor de bouw. Plato-hout en modiwood zijn gemodificeerde houtproducten, bewerkt om de duurzaamheid te vergroten. Ook Accoya-hout is verduurzaamd en bewerkt met azijn. Een hele goede vervanger van hardhout, bijvoorbeeld voor kozijnen. Andere houtsoorten, zoals Douglas hout en Western Red Cedar, zijn van zichzelf hardere houtsoorten.

Constructiehout
Als je extra ruimte wilt toevoegen aan je huis, in de vorm van uit- of aanbouw, is een dampopen, ademende constructie in hout (houtskeletbouw/HSB) een uitstekend alternatief voor de traditionele dampdichte bouw. Het gebruik van hout in je constructie is een prettige manier van bouwen. Je bent flexibel in de vorm en hout is op veel verschillende manieren af te werken.

Leem
Naast onbehandeld hout is ook leem een prettig materiaal voor de afwerking van je interieur. Leem heeft een vochtregulerende werking. Heel fijn voor het binnenklimaat. En prachtig voor een natuurlijke uitstraling.

Isolatiemateriaal
Natuurlijke isolatiematerialen zijn een gezond alternatief voor de reguliere glas- of steenwol. Denk aan houtvezelisolatie, cellulose isolatie (papiervlokken) en vlaswol. De prijzen liggen ongeveer 10% hoger. Maar goed voor jouw gezondheid. Bovendien kan natuurlijk isolatiemateriaal zonder mondkap en handschoenen geplaatst worden.

Handige adressen

Eco-logisch in Amsterdam is een milieuvriendelijke en duurzame bouwmarkt. Kijk ook eens op de website vanwarmteplan, voor oplossingen en natuurlijke bouwmaterialen.

Kortom….

Ecologische bouwen is een prima manier om je huis te verbouwen. Mits je het op een goede, geïntegreerde manier toepast. Slim inzetten van de zon, terugbrengen van je elektra-verbruik en het gebruik van duurzame materialen zijn prima manieren om je verbouwing te verduurzamen. Voor het maken van een optimaal plan is het raadzaam om een expert in te schakelen die je nog beter kennis laat maken met de vele mogelijkheden.
Shai organiseert regelmatig bijeenkomsten over het thema Ecologisch Bouwen.

http://www.showhome.nl/blog/in-5-stappen-duurzaam-verbouwen/

0 thoughts on “In 5 stappen duurzaam verbouwen”

 1. North carolina a t state university * Video
  The A – T Four: February 1st, 1960 – F North carolina a t state university The A&T Four: February 1st, 1960 From left to right: David “Chip” Richmond (son of the late David L. Richmond), Franklin McCain Sr. ’63, Read more…
  The post North carolina a t state university * Video appeared first on Entertainment News.

  [url=http://earnings.remmont.com]Hospis News[/url]

 2. [url=http://vps.remmont.com]Kentucky Business[/url]

 3. car sale australia
  Произвольный текст и макросы до содержимого файла
  Free credit report by phone ^ Video [replace: – -I got my free credit reports, but they do not include my credit scores] Free credit report by phone Free credit report by phone About Us Overview Careers Overview We’re the Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), a U.S. government agency that makes sure banks, lenders, and other financial companies treat you fairly. I got my free credit reports, but they do not include my credit scores. Can I get my credit score for free too? Answer: Free credit reports provided by the nationwide credit reporting agencies currently do not include free …
  The post Произвольный текст и макросы до содержимого файла appeared first on Auto&Car.

  [url=http://stock.remmont.com]Malta Finance[/url]

 4. my campus
  Map usa new jersey & Video
  United States Map Map usa new jersey United States Of America United States Of America’s Information US HISTORY America’s initial Stone Age inhabitants arrived here by traversing the Bering Strait. During the following centuries, a wide variety of Indian cultures developed and prospered across the land. After Columbus made his initial voyage to this New World, word of its potential riches spread across Europe, and explorers and settlers by the thousands soon stepped ashore along the Atlantic Ocean coastline. In 1620, the Pilgrims arrived on the Mayflower, landing in what is modern-day Massachusetts; their settlement named Plymouth survived, and the …
  The post Map usa new jersey & Video appeared first on Credit.

  [url=http://design.remmont.com]Cheap News[/url]
  [url=http://reply.remmont.com/how-to-reply-for-a-skype-interview-invitation-email-reply-sms-collection/]how to respond[/url]
  [url=http://lease.remmont.com/car-leasing-uk-specialists-nationwide-vehicle-contracts-car-leasing-companies-car-leasing-companies-2/]nationwide car leasing uk[/url]
  [url=http://travel.remmont.com/caesars-travel-agents-caesars-entertainment-travel-agents-travel-agents/]agents[/url]
  [url=http://remmont.com/used-trucks-for-sale-penske-truck-leasing-canada-used-commercial-trucks-for-sale-used-commercial-trucks-for-sale/]penske equipment[/url]
  [url=http://reply.remmont.com/dxm-guaifenesin-extract-the-pub-shroomery-message-board-delsym-cold-water-extraction/]delsym extraction[/url]

  [b]TOP 250 FREE DOFOLLOW SITE LINK LIST

  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message778705/?result=reply#message778705
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3225/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799294/
  http://www.miakoming.ru/forum/messages/forum45/topic113/message14860/?result=reply#message14860
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message780882/?result=reply#message780882
  http://xn--80ad1b.xn--p1ai/forum/thread696-1.html#37066
  http://www.vdmgerdy.com/portfolio/flo-gert/?unapproved=21313&moderation-hash=b0e24232cb5dfbc7cefd20567a80d537#comment-21313
  http://miakoming.ru/forum/messages/forum45/topic113/message15948/?result=reply#message15948
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799251/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message778121/?result=reply#message778121
  baltimore.remmont.com/wp-admin/profile.php
  http://makilrokil.capibooks.eu/viewtopic.php?f=1&t=419071
  http://dailyuganda.com/node/12590/
  http://lkh1.com/bbs/home.php?mod=space&uid=166610
  http://216.250.104.34/forum.php?mod=viewthread&tid=11037&extra=
  http://forum.7ya.com.ua/index.php?showuser=668744
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783192/?result=reply#message783192
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message748091/?result=reply#message748091
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message779919/?result=reply#message779919
  http://einsteinday.org/happy-birthday-albert-einstein/?unapproved=9847&moderation-hash=e62e3f50051b43087fc95f42999afd8f#comment-9847
  http://www.wvodesigns.com/forum/member.php?148071-REMONTroli
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798794/
  http://dailyuganda.com/node/12840#comment-6142/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message774757/?result=reply#message774757
  http://forums.sexyandfunny.com/member.php?u=801769
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799163/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message776485/?result=reply#message776485
  http://barstarzz.com/bzforums/viewtopic.php?f=18&t=378213
  http://beargrylls.ru/forum/2-27-47#38045
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message740005/?result=reply#message740005
  http://kvadratremont.ru/forum/messages/forum/8/message13564/49-pochemu-otkleivayutsya-oboi?result=reply#message13564
  http://ngoinhachung.net/diendan/15-1/sinh-vien-thao-luan.htm/baiviet/details-nashville-finance-advanced-news-http-autos-nef2-com-1829245-1-1.html
  http://yananshi.net/forum.php?mod=viewthread&tid=61863
  http://aidasdb.org/microblogs/help-us-empower-these-women-from-rural-manipur/?unapproved=8911&moderation-hash=9332df497c0952f9e7ccbaf9fef0830d#comment-8911
  http://dailyuganda.com/comment/reply/11834/4360/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message752629/?result=reply#message752629
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic178470/message756238/?sessid=3c637114518cb47ecba1dac8e93342d0&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message742659/
  http://www.chatday.top/forum.php?mod=viewthread&tid=72
  http://strasb.com/synostose/index.php
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772228/?result=reply#message772228
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795344/?result=reply#message795344
  http://dnalabsindia.com/blog/what-is-clinical-exome-sequencing/?unapproved=6109&moderation-hash=0beefad4553c3fab2c191cac0a74b8c8#comment-6109
  http://www.reforcosuperior.com/forums/topic-tag/arguments-hotels-news-advanced-news-remmont-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message774906/?result=reply#message774906
  http://www.sirspa.com/forum/showthread.php?tid=149365
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783252/?result=reply#message783252
  http://minecraft.kginfoservs.com/forum/showthread.php?tid=28868
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798376/
  http://www.toa2011.tw/home.php?mod=space&uid=59174
  http://videochatter.ru/users/REMONTsix
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message742512/
  http://kna-gimc.ucoz.ru/forum/25-25-3#1904
  http://xn--cba7b0gh41v004e.lohasmassage.com/viewthread.php?tid=92283&extra=
  http://dailyuganda.com/comment/reply/11834/4285/
  http://dailyuganda.com/node/12840#comment-6072/
  http://www.baxterst.org/2013/03/31/2687/?unapproved=24154&moderation-hash=34708d7ed9a5c7fe4758c7f5d306c3c7#comment-24154
  http://mokotowskiehospicjum.pl/pani-prezes-w-tvp2/?unapproved=39736&moderation-hash=8978b9618c8207d27c4a5a78f4c89446#comment-39736
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message743281/
  http://buffyangelshow.fr/gallerydavid/profile.php?uid=4947
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic182020/message776878/?sessid=b93221009fe7b91c2a4546bb54548104&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://school11talkov.ucoz.ru/index/8-7435
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798644/
  http://forum.remmont.com/the-conflict-between-the-united-states-and-china-through-the-prism-of-the-surrender-of-the-chinese-state-corporation/#comment/
  http://bbs.manmanqi.com/home.php?mod=space&uid=299939
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772626/?result=reply#message772626
  http://dailyuganda.com/comment/reply/11834/5815/
  http://mxtoolbox.com/domain/dental.remmont.com
  http://www.sony.co.uk/electronics/camera-lenses/selp18110g?feedback=USA+news+We+n+we+publish+all+of+them+current+and+important+news+USA%2C+analytics+experts.+All+evil+in+the+world+is+created+with+the+quiet+tacit+consent+of+the+indifferent.+No+one+provides+us+with+incentives.+We+are+Volunteers.+We+are+building+a+civil+society.+The+people+are+the+bearer+of+sovereignty+and+the+only+source+of+power.+No+one+can+usurp+power.+Useful+topics+-+Auto+news+%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.travel.remmont.com%5DDonate+News%5B%2Furl%5D++%5BIMG%5Dhttp%3A%2F%2Ftravel.remmont.com%2Fwp-admin%2Fimages%2F2.jpg+alt%3DAntimaydan+border%3D10+height%3D240+width%3D400%5B%2FIMG%5D+%5Burl%3Dhttps%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fremontkvartir%5D+TWITTER+%5B%2Furl%5D+%5Burl%3Dhttps%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEritrea-Business-308019346380372%2F%5D+FACEBOOK+%5B%2Furl%5D+%5Burl%3Dhttps%3A%2F%2Fplus.google.com%2Fu%2F0%2Fcommunities%2F101707503138622834562%5D+GOOGLE%2B+%5B%2Furl%5D+%5Burl%3Dhttps%3A%2F%2Fvk.com%2Fpublic150955834%5Dcharlotte%5B%2Furl%5D%5B%2Furl%5D&submit=
  http://buttonsplaymusic.com/forums/topic/analytics-kentucky-business-advanced-news-remmont-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message756177/?result=reply/
  http://dailyuganda.com/node/12720#comment-4523/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181816/message774642/?sessid=511fb9c6ea4baabf49b104ffc83a5b9a&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message763582/?result=reply#message763582
  http://forum.ventrilo.com/member.php?u=435979
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message779018/?result=reply#message779018
  mobile.remmont.com
  mesa.remmont.com
  http://intellivap.com/provape-e-cigarette-reviews/?unapproved=2919&moderation-hash=979af85c6dc4d5027eda65b35be1f166#comment-2919
  http://newamazonki.clan.su/index/8-15288
  http://0523114.net/home.php?mod=space&uid=56352
  http://bbs.beiww.com/home.php?mod=space&uid=935691&do=profile&from=space
  http://dailyuganda.com/comment/reply/11834/3699/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message780715/?result=reply#message780715
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message760314/?result=reply#message760314
  http://www.cedmagazineng.com/annual-ced-forumaward/?unapproved=45506&moderation-hash=76d6eaaa3507eab72e50765870884c67#comment-45506
  http://moba.uuu9.com/space-uid-13329257.html
  http://laboruniontv.org/afl-cio-president-trumka-destroys-pres-trump/#comment-386908/
  http://ostrovadm.ru/index/8-11908
  http://www.gastrotraining.com/forum/research/details-business-current-news-remmont-com/
  http://bbs.0539.biz/home.php?mod=space&uid=206584
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message742680/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775124/?result=reply#message775124
  http://www.doingtherightthing.nl/forums/users/nef2creditka/
  http://ngoinhachung.net/diendan/15-1/sinh-vien-thao-luan.html
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181948/message776133/?sessid=83242755e718b566d27e5f2e58ba4b05&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://gfx.hellboundsoldiers.org/portal/member.php?83130-REMONTweby
  http://dailyuganda.com/node/12840#comment-6145/
  http://www.defineyolu.net/index.php?topic=821.0
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12723/6006
  car.remmont.com
  http://aasted.org/adblock/profile.php?mode=viewprofile&u=215736
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3991/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message775261/?result=reply#message775261
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181257/message771719/?sessid=6c997c414e9632ada29c57c62e7082ab&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://landingsln.com/viewtopic.php?f=8&t=205743&p=287359#p287359
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798713/
  http://footballforum.ru/member.php?u=210830
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message756243/?result=reply#message756243
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message777017/?result=reply#message777017
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798827/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message755124/?result=reply#message755124
  http://www.meencantaelcafe.com/lugares/oui-oui-un-cafe-frances-en-buenos-aires/?unapproved=5458&moderation-hash=4d8615cab9bccc2232ebce248901eebc#comment-5458
  http://www.tylorprudhomme.com/forums/topic/ecological-census-techniques-a-handbook-pdf-epub-mobi/page/4/#post-753622/
  http://roomsbook.net/forum/index.php
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3247/
  http://criminallife.5nx.ru/viewtopic.php?f=9&t=453
  http://tbqq.net/home.php?mod=space&uid=71793
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798836/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799422/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message780752/?result=reply#message780752
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783294/?result=reply#message783294
  http://forum.remmont.com/the-united-states-risks-falling-into-the-cunning-trap-of-moscow-american-media-warned-washington-about-the-danger-of-maneuvering-the-inf-treaty/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775480/?result=reply#message775480
  http://soch3.ucoz.ru/forum/4-10-129#15504
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775402/?result=reply#message775402
  http://lg-rp.net/forums/showthread.php?449622-Server-Information&p=2687852&posted=1#post2687852
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message755865/?result=reply#message755865
  http://forum.remmont.com/the-assets-of-the-ukrainian-billionaire-firtash-were-arrested-for-46-million/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message780506/?result=reply#message780506
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799961/
  http://www.thebodyrescueplan.com/5-detox-recipe-ideas/?unapproved=27232&moderation-hash=79708d954962015fd3082512e4749ba4#comment-27232
  http://chamil.xplainer.net/member.php?u=29289
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12952/16176
  http://www.coklatkita.com/kegiatan/rancagoong-subang-yuk-bersiap-menyambut-budi-cilok
  http://zulax.org/forums/showthread.php?tid=47491
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775834/?result=reply#message775834
  http://kaoshizjw.com/home.php?mod=space&uid=1113240
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798466/
  http://forum.dayz-ast.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=14628
  http://jorgesanchez.es/hello-world-2/#comment-10990/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775583/?result=reply#message775583
  http://greenkartonline.in/?product=shevanti-sunflower-white
  http://dailyuganda.com/node/12724#comment-6114/
  http://music-overload.com/sites-we-like/?unapproved=47674&moderation-hash=ea19a0f56a62dddb31eafabd947ef83f#comment-47674
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message737828/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775165/?result=reply#message775165
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message723512/
  http://beijing.shumo.com/forum/home.php?mod=space&uid=420765
  http://healthportal.com.ua/health/legko-prosypatsja-po-utram-jeto-prosto/?unapproved=4964&moderation-hash=55d2963a9fb93435bc8f70a9e95a7ca1#comment-4964
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799056/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message782047/?result=reply#message782047
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message781129/?result=reply#message781129
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message743348/
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3813/
  http://dgxf-forum.com/home.php?mod=space&uid=454561
  http://z.tailien.com/viewthread.php?tid=248785&extra=
  http://krtd.ru/voprosiotveti/
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/analytics-las-vegas-finance-fresh-news-http-nef2-com-category-insurance/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message731474/
  http://twfhk.org/yuan-cong-shi-stemgong-zuo-nan-duo-nu-4bei-0?page=69%2C0
  http://licanmou.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1628143
  http://www.myforumserver.de/turk-amator-resimler-turkish-amateur-pictures/142-analytics-illinois-finance-current-news-remmont-com.html#post1451
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message752840/?result=reply#message752840
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12733/5038/
  http://dailyuganda.com/node/12722#comment-3925/
  albuquerque.remmont.com
  http://clubbalonmanopuentegenil.es/prueba-1/?unapproved=9328&moderation-hash=3944b057d0063a36e35fbc66f0552fe5#comment-9328
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message783423/?result=reply#message783423
  http://www.kamzilla.ru/index/8-74801
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3234/
  http://www.kinofilez.ru/index/8-101452
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772713/?result=reply#message772713
  http://lmteck.com/viewthread.php?tid=13806&extra=
  http://oohtrubetchino.ucoz.ru/index/8-20363
  http://www.kpsport-camera.com/soporte/member.php?380819-REMONTDilk
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772209/?result=reply#message772209
  http://duckduckgo.com/?q=austin.remmont.com
  http://www.tylorprudhomme.com/forums/topic/will-trumps-new-cabinet-give-the-world-iraq-2-0-http-broadband-remmont-com/
  http://forum.remmont.com/bulletin-of-centre-for-reconciliation-of-opposing-sides-and-refugee-migration-monitoring-in-syria/#comment/
  http://www.hf7.info/home.php?mod=space&uid=381352
  http://cgi.tripod.com/DoggiesRockIt/cgi-bin/YaBB.pl?board=calendar;action=display;num=1559738132;start=0#0
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783282/?result=reply#message783282
  http://okaywavesradio.com/2018/07/17/download-preye-orok-lord-you-reign/?unapproved=58326&moderation-hash=859070e714dc3d4061bc746a21f5c008#comment-58326
  http://owlo.academy/demo/blog/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-consectetur-3-adipisicing-elit-culpa-temporibus-ex-odio/?unapproved=29977&moderation-hash=6325bbbc236162edfc306a98df68f4d9#comment-29977
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3275/
  http://stoneskins.com/phpbb/viewtopic.php?f=3&t=3./posting.php?mode=reply&f=3&t=36013&sid=271a8eb52341ad2a6973c68a37b514cc
  http://www.prettytendenze.es/ejercicios-los-quemar-grasas-dia/?unapproved=4780&moderation-hash=6984e77f3a424de48646edba4fce0cac#comment-4780
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message755224/?result=reply#message755224
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/4371/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message777058/?result=reply#message777058
  http://defineyolu.net/showthread.php?4-home-financing&p=9#post9
  http://mediainfo.com.ua/forum/106-5-1
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message762152/?result=reply#message762152
  http://thefentons.com/nullam-dictum-felis-eu-pede-mollis-pretium-integer-tincidunt-cras-dapibus-vivamus-elementum-semper-nisi-aenean-vulputate-eleifend-tellus/?unapproved=20946&moderation-hash=7ad51ee7ad7af0cd89fcb0b25f4a24d4#comment-20946
  http://dailyuganda.com/node/12721/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message736985/
  pharmacy.remmont.com/wp-admin/index.php
  http://www.0592bike.com/bbs/space-uid-559633.html
  http://forum.remmont.com/frances-intelligence-the-us-lied-about-the-russian-invasion-of-ukraine/#comment/
  http://forum.remmont.com/terrorists-strike-prevented-in-catalonia/#comment/
  http://forum.fengoffice.com/index.php?action=profile;u=568937
  http://www.doingtherightthing.nl/forums/topic/ride-on-sept-the-29httpmiami-remmont-com/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798699/
  http://forum.remmont.com/libyan-democratic-process/#comment/
  nashville.remmont.com
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798661/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799397/
  http://megavzlom.ucoz.com/forum/48-490-13#18013/
  http://rocknrollaccess.rocks/mb/showthread.php?tid=174050
  http://forum.remmont.com/are-the-us-ready-to-lose-its-fleet-in-the-arctic/#comment/
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/details-alaska-business-advanced-news-http-reaestate-nef2-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic183242/message780706/?sessid=ed521917c729c4031b21e95d9d0c4d1f&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798831/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message755155/?result=reply#message755155
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798761/
  http://malen.shinefish.com.tw/viewthread.php?tid=4942&extra=
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798838/
  http://www.museiitaliani.org/the-avant-garde/?unapproved=13107&moderation-hash=b43e8d07dce005d8beba95858cc6d9fb#comment-13107
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message776235/?result=reply#message776235
  http://0592bike.com/bbs/space-uid-559097.html
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message775282/?result=reply#message775282
  http://laboruniontv.org/afl-cio-president-trumka-destroys-pres-trump/#comment-362207/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message762085/?result=reply#message762085
  http://www.freeaetemplates.com/wp-admin/?replycontent=%5Bi%5D%5BIMG%5Dhttp%3A%2F%2Fremmont.com%2Fdemotivator%2F1301.jpg+border%3D10+height%3D240+width%3D240%5B%2FIMG%5D+%0D%0A%5Bi%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fsouth-sudan.remmont.com.%5D+south+sudan+finance+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fu%5D%5Bi%5DFrage+zu+ACTUATOR_PUMP+Baustein+%5B%2Fi%5D%5Bu%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fbusiness.remmont.com%2Fmy-ai-campus-online-my-ai-campus-online%2F%5D+my+campus+argosy+edu+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fb%5D%5Bu%5DProblem+mit+HEAT_METER+%5B%2Fquote%5D%5Bb%5D%D0%BF%C2%BB%D1%97%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Frentals.remmont.com%2Fmy-tritonlink-tools-ucsd-tritonlink%2F%5D+tritonlink+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fquote%5D%5Bi%5DBerechnung+Gradient+Elektroheizung+Codevorschlage+%5B%2Fi%5D%5Bu%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fgame.remmont.com%2Fhangaroo-primarygames-play-free-online-games-math-games%2F%5D+primary+games+hangaroo+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fquote%5D%5Bb%5DFehler+beim+CTRL_PID+%5B%2Fu%5D%5Bquote%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Ffinance.remmont.com%2Frci-elite-rewards-learn-more-rci-finance-rci-finance-7%2F%5D+rci+elite+rewards+world+mastercard+login+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fi%5D%5Bi%5DPlotzlich+158+Fehler+beim+compilieren+%5B%2Fu%5D%5Bu%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fnigeria.remmont.com%2Fcategory%2Fcar%2F%5D+carz+inc+raleigh+%5B%2Furl%5D++%5B%2Fi%5D%5Bi%5DAlternativer+Download+Sehr+dringend+%5B%2Fb%5D%5Bquote%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fremmont.com%2Ftag%2Fbnd%2F%5D+slnd+bank+of+north+dakota+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fi%5D%5Bi%5DFunktion+Baustein+Flow_Meter+%5B%2Fquote%5D%5Bi%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fireland.remmont.com%2Fibm-cognos-tm1-vs-ibm-cognos-tm1-alternatives-competitors-2017%2F%5D+cognos+tm1+competitors+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fu%5D%5Bb%5DLeerzeichen+loschen+aus+String+%5B%2Fi%5D%5Bu%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Frentals.remmont.com%2Fcar-rentals-in-toronto-from-11-sports-car-rental%2F%5D+enterprise+car+rental+dovercourt+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fi%5D%5Bu%5DDefault+Wert+bei+Parameter+in+FB+%5B%2Fquote%5D%5Bi%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fdiet.remmont.com%2Fgm-diet-general-motors-diet-plan-reviews-and-tips-diet-plan-diet-plan-285%2F%5D+gm+diet+plan+reviews+%5B%2Furl%5D+%5B%2Fquote%5D%5Bu%5DZeilenvorschub+bei+File_Write+%5B%2Fi%5D%5Bu%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Freply.remmont.com%2Fibm-redbooks-redbooks-redbook-redpaper-redpapers-technical-manuals-itso-redboks-reedbooks-readbooks-redboks%2F%5D+ibm+s824+redbook+%5B%2Furl%5D++%5B%2Fquote%5D%5Bquote%5D%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fsouth-carolina.nef6.com.%5D+south+carolina+finance+%5B%2Furl%5D%5B%2Fu%5D&newcomment_author=TRAVELJege&newcomment_author_email=di.zaj.i.ninter.e.ra%40gmail.com&newcomment_author_url=http%3A%2F%2Ftrading.nef6.com+&action=&comment_ID=&comment_post_ID=&status=&position=-1&checkbox=0&mode=dashboard&_ajax_nonce-replyto-comment=fbfaf4e1fd
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message748188/?result=reply#message748188
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message783464/?result=reply#message783464
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12843/
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/details-minneapolis-finance-daily-news-nef2-com/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798707/
  http://kolor.club/forums/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798844/
  http://twinsengineeringgreatness.com/video/inverted-hanging-row-challenge#comment-form/
  http://ukrproducts.eu/blog/preimuschestva-ukrproducts/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781680/?result=reply#message781680
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799136/
  http://www.ratrodsrule.com/forum/member.php?u=67097
  http://dailyuganda.com/node/12843#comment-6156/
  http://www.citypeek.com/baltimore/restaurant/prime-rib-civilized-steakhouse
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/4770/
  http://mybbcode.pl/showthread.php?tid=2&pid=30#pid30
  http://forum.remmont.com/the-kamaz-master-team-won-the-gold-and-silver-dakar-rally-2019/#comment/
  http://115.238.255.227/forum/home.php?mod=space&uid=433918
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799221/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message756123/?result=reply#message756123
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message774329/?result=reply#message774329
  http://thefishboard.tightlinesnj.com/index.php
  http://dailyuganda.com/node/12765#comment-5590/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181503/message772577/?sessid=93adfe7fa22ba9887f408d46545f01dd&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799343/
  [/b]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *