IN 7 STAPPEN EEN MOOI ONTWERP VOOR JE BADKAMER

Ben je uitgekeken op je badkamer? Wil je hem eens flink aanpakken? Maar vind je het lastig om een nieuwe indeling te maken voor de ruimte? Met het volgende stappenplan maak je stap voor stap een mooi en praktisch ontwerp.

Stap 1 – Wat is je smaak?

Even opwarmen voor we écht van start gaan. Inspiratie opdoen is een fijn begin voor een prachtigebadkamer. Pinterest en Welke zijn sites boordevol wooninspiratie. Bewaar de afbeeldingen die je aanspreken. Maar realiseer je wel; het gaat hier om andere huizen en dus andere badkamers! Dat je tegen een ontwerp aanloopt dat exact aansluit op jouw woning is vrijwel uitgesloten.

AD

In 7 stappen een mooi ontwerp voor je badkamer

Stap 2 – Meet de ruimte op

Voor je een ontwerp maakt is het heel belangrijk precies te weten hoe groot je badkamer is. Alleen dan weet je wat er echt kan met de ruimte. Meet daarom de lengte van de wanden op. En maak een plattegrond. Een plattegrond geeft precies de maten weer. Zodat je bij de uitwerking echt ziet wat er met de ruimte kan. Met 3d-tekenprogramma’s is dat veel lastiger. Bewaar het tekenen van 3d modellen daarom tot de uitwerking. Een fijn schaal voor je plattegrond is 1:50. Dat wil zeggen dat 1 centimeter op de tekening in werkelijkheid 50 centimeter is. Eén meter is op je tekening 2 centimeter. Wil je details uitwerken kies dan 1:20.

Stap 3 – Leidingen, deuren en ramen

Leidingen, deuren en ramen zijn zeer bepalend voor de indeling van je badkamer. Het is daarom van belang deze op te nemen in je tekeningen. ‘Leidingen?’ zal je misschien denken, ‘die kan je toch gewoon verleggen?’ In sommige gevallen is dat ook zo. Waterleidingen zijn vrij eenvoudig om te leggen.

De afvoer van je toilet is lastiger te verplaatsen. In veel woningen loopt de standleiding, de afvoer van je toilet, verticaal door je woning. Een toilet kan niet te ver van deze standleiding geplaatst worden. De plaats van je wc heeft daarom niet alleen invloed op de etage van je badkamer, maar ook op de verdieping daaronder.

Een ander punt van aandacht is de afvoer van je douche. Onder een douchebak is plaats voor een sifon, de zwanenhals van je afvoer. Wil je graag een inloopdouche? Dan moet deze sifon een plek krijgen in je vloer. De vloer moet daarvoor misschien zelfs opgehoogd worden.

 

In 7 stappen een mooi ontwerp voor je badkamer

Stap 4 – Jouw wensen

Jouw wensen bepalen, naast de afmeting van je ruimte, hoe jouw badkamer er straks uit gaat zien. Maak een lijst met al je wensen die jij wil realiseren. Focus je in eerste instantie op het sanitair, zoals bad, douche, wastafel en toilet. Maar houd ook rekening met bergruimte voor handdoeken of je wasmachine. Deze elementen bepalen in grote lijn de indeling van je badkamer. Geef je wensen vervolgens een maat. Hoe groot wordt jouw douche? Welke afmeting heeft de wastafel die je het meest aanspreekt? Online zijn deze maten goed te vinden. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld de productdetails op de sites van sanitair-aanbieders.

Handige werkbladen met voorgedrukte meubels vind je in het gratis boekje Maak in 7 stappen een prachtig ontwerp voor je badkamerVraag hem hier gratis aan.

Stap 5 – Schuiven met je wensen

In deze stap brengen we de plattegrond van de ruimte en je wensen samen. Om op je plattegrond te kunnen schuiven met de mogelijkheden werkt het heel makkelijk je sanitair op schaal uit te tekenen. Houd dezelfde schaal aan als je plattegrond. Bijvoorbeeld 1:50 of 1:20.

Leg je ‘meubels’ in je plattegrond en maak eens een paar verschillende indelingen. Maak tussendoor foto’s van het resultaat. Zo kan je eenvoudig de mogelijkheden vergelijken.

Ontwerpen is proberen, proberen en nog eens proberen. De ideale indeling valt nooit zomaar uit de lucht. Misschien moet je aanpassingen maken in het formaat van je meubels. Of kom je er achter dat een bad of inloopdouche helemaal niet praktisch is. Weet je het even niet meer? Ook dan kunnen voorbeelden je van inspiratie voorzien. Google eens op afbeeldingen van badkamerindeling. De oplossing zit vaak in een klein hoekje!

Stap 6 – Je ontwerp in 3d

Ben je tevreden over je indeling? Dan is het nu tijd je ontwerp in 3d uit te werken. Online zijn veel programma’s te vinden om zelf een 3d tekening te maken. Pas wel op. Bij veel aanbieders is het niet mogelijk je tekening op te slaan. Zonde van je tijd!

Sketch-up is een gratis en erg gebruiksvriendelijk programma waarin je snel tekent. Je slaat de tekeningen gewoon op je eigen computer op. Je ontwerp gaat nu echt leven. Je hebt nu voor ogen hoe je badkamer er uit gaat zien.

Ben je tevreden of bevalt het beeld je niet? Kijk dan in stap 7 wat materiaalkeuze kan veranderen. Een gesloten douchewand bijvoorbeeld toont kolossaal in een kleine badkamer. Een glaswand geeft de ruimte veel meer ruimtelijkheid. Of ga nog eens terug naar stap 5. Misschien was een andere variant zo gek nog niet.

Stap 7 – Mooie materialen

Heb je de beste indeling voor je badkamer gevonden? Dan is het nu tijd de afwerking te bepalen. Haal je voorbeeldplaatjes er weer eens bij. Welke materialen en combinaties spreken jou het meest aan? Maak een overzicht van de materialen die jij wenst.

De afwerking van vloer en wanden zijn zeer beeldbepalend. Maar ook kranen en accessoires zijn erg belangrijk voor een mooie uitstraling. De kosten van sanitair en afwerking verschillen enorm. Maak voor je écht op pad gaat om je definitieve keuzes te maken twee of meer combinaties waar je tevreden over bent. Je bent dan flexibeler in de mogelijkheden.

En nu op pad!

Je ontwerp is gemaakt. De materialen heb je bepaald. Tijd om te gaan shoppen! Sanitair-winkels kunnen overweldigend zijn. Het aanbod is enorm. En iedereen wil je wat verkopen. Gelukkig weet jij precies wat je wil. Laat je niet gek maken. Neem altijd je tekeningen mee plus het overzicht van materialen. Zo kan je in een winkel eenvoudig uitleggen wat je wensen zijn. Een verkoper weet zo beter waar jij naar op zoek bent. En kan je goed adviseren.

Wil je nu aan de slag?

Meld je dan hier aan en ontvang het gratis boekje. Maak in 7 stappen een ontwerp voor je badkamer => E-act.nl

Je vindt hierin handige checklists, sanitair om mee te schuiven, een praktische onderlegger voor je plattegrond en voorbeelden van badkamerindelingen.
Heel veel succes!

In 7 stappen een mooi ontwerp voor je badkamer

Bron: http://www.showhome.nl/blog/in-7-stappen-een-mooi-ontwerp-voor-je-badkamer/